Droogte- en hittestress in de perenteelt
Hieronder kan u het doel en de werkwijze van het onderzoek nalezen. Onderaan het deelnameformulier wordt uw geïnformeerde toestemming gevraagd.
Doel van de studie
Steeds vaker worden fruitttelers geconfronteerd met de nefaste gevolgen van extreem weer zoals een tekort of teveel aan neerslag, periodes van hitte etc. Deze episodes veroorzaken grote economische verliezen en leiden tot een toenemende onzekerheid. Bovendien verwachten we dat deze episodes van extreem weer ook in de toekomst vaker en intenser zullen plaatsvinden. Om de fruitsector hierop voor te bereiden, willen we via ons onderzoek een beter zicht krijgen op de
impact van episodes van droogte en hitte op perenboomgaarden doorheen Vlaanderen. Daarnaast willen we nagaan welke rol
gewasverzekeringen kunnen spelen als onderdeel van het risicobeheer. Ons onderzoek is onafhankelijk en wordt gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek van de Vlaamse Overheid. In geen geval worden gegevens met derden gedeeld.
Werkwijze
Om bovenstaande informatie aan te reiken zullen we een ruimtelijk expliciete analyse uitvoeren van de groeikracht en productiviteit van perenboomgaarden onder invloed van droogte en hitte. Hiervoor maken we gebruik van tijdsreeksen van weersvariabelen, satellietbeelden en datasets over allerlei omgevingsfactoren (vb. bodem, reliëf, grondwater etc.). De analyse gebeurt op perceelsniveau om voldoende gedetailleerd het risico en de impact van droogte en hitte te achterhalen. Bovendien laat dit ons toe te bepalen welke achterliggende factoren (omgeving, beheer etc.) een invloed hebben op het uiteindelijke risico onder huidige en toekomstige klimaatomstandigheden.
Met deze vragenlijst verzamelen we meer gedetailleerde informatie over perenboomgaarden op perceelsniveau. Hierbij zijn we op zoek naar percelen met
peer (Conférence) van minimaal 10 jaar oud.
De bevraging bestaat uit 2 onderdelen:
Stap 1: de deelnemer vult een beknopte vragenlijst in om enkele eigenschappen van zijn/haar percelen peer aan te duiden (locatie boomgaard, leeftijd boomgaard, aanwezigheid irrigatie). We vragen minimaal 5 percelen aan te duiden en te voorzien van de nodige informatie. Indien u minder percelen met Conférence bewerkt is dat geen probleem en is uw data nog steeds nuttig. Hoe meer perceelsgegevens we verzamelen, hoe beter.
Selectie: Met deze informatie gaan we aan de slag en maken we een selectie van de percelen die we verder willen opvolgen.
Stap 2: de deelnemers met geselecteerde percelen zullen opnieuw worden gecontacteerd om voor deze percelen een aantal extra vragen te beantwoorden. Een belangrijk aspect vormt het verzamelen van
opbrengstgegevens op perceelsniveau van de afgelopen seizoenen sinds 2015. Daarnaast wordt gevraagd naar enkele gebruikelijke beheersactiviteiten in de boomgaarden.
Vragen of meer info? Neem contact op met brecht.bamps@kuleuven.be of +32 16 194884.
Geïnformeerde toestemming
- Ik begrijp wat van mij verwacht wordt tijdens dit onderzoek.
- Ik weet dat ik zal deelnemen aan volgende proeven of testen: het deelnemen aan een tweedelige online survey waarbij informatie wordt verzameld op perceelsniveau met betrekking tot eigenschappen van de boomgaard, opbrengstgegevens en beheerspraktijken.
- Ik weet dat er geen risico's of ongemakken verbonden zijn aan mijn deelname.
- Ik begrijp dat mijn deelname aan deze studie vrijwillig is. Ik heb het recht om mijn deelname op elk moment stop te zetten. Daarvoor hoef ik geen reden te geven en ik weet dat daaruit geen nadeel voor mij kan ontstaan.
- Ikzelf of anderen kunnen baat hebben bij dit onderzoek op volgende wijze: het onderzoek kan leiden tot advies over locatie specifieke risico’s gerelateerd aan episodes van droogte en hitte in de perenteelt. De inzichten kunnen leiden tot het beter afstemmen van het risicobeheer, waaronder gewasverzekeringen.
- De resultaten van dit onderzoek kunnen gebruikt worden voor wetenschappelijke doeleinden en mogen gepubliceerd worden. Mijn naam wordt daarbij niet gepubliceerd. De anonimiteit en de vertrouwelijkheid van de gegevens is in elk stadium van het onderzoek gewaarborgd. De data worden opgeslagen en behandeld volgens volgens de Europese GDPR regelgeving.
- Voor vragen evenals voor de uitoefening van mijn rechten (inzage gegevens, correctie ervan,…) weet ik dat ik tijdens en na mijn deelname terecht kan bij: Brecht Bamps via brecht.bamps@kuleuven.be. Meer informatie met betrekking tot privacy in onderzoek kan ik terugvinden op www.kuleuven.be/privacy. Verdere vragen over privacy-aspecten kan ik richten tot de data protection officer: dpo@kuleuven.be.
- Voor eventuele klachten of andere bezorgdheden omtrent ethische aspecten van deze studie kan ik contact opnemen met de Sociaal-Maatschappelijke Ethische Commissie van KU Leuven: smec@kuleuven.be.