Welkom bij het eerste meetmoment van dit vragenlijstonderzoek!
Met deze studie onderzoeken we de mate waarin mensen negatieve (sombere) en positieve (blije) gevoelens ervaren en we bevragen ook de gedachten die mensen hebben over zulke gevoelens. Daarnaast bevragen we gevoelens rond eenzaamheid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een online vragenlijst, die op twee meetmomenten wordt afgenomen. Vandaag neemt u deel aan meetmoment 1. Binnen drie maanden wordt u opnieuw gecontacteerd om deel te nemen aan meetmoment 2. De vragenlijst bestaat telkens hoofdzakelijk uit stellingen. Het is belangrijk dat u de stellingen aandachtig leest en zo eerlijk mogelijk antwoord geeft. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 à 15 minuten.
Mensen ouder dan 55 jaar mogen deelnemen aan deze studie. Deelname aan de studie is geheel vrijwillig en u heeft het recht om het onderzoek stop te zetten op elk moment; hierbij hoeft u geen reden op te geven en er zijn ook geen nadelen aan verbonden. Mocht u vragen hebben over het onderzoek vóór u wenst in te stemmen, dan mag u die te allen tijde mailen naar Liesbeth Bogaert (
liesbeth.bogaert@kuleuven.be) of professor dr. Filip Raes
(filip.raes@kuleuven.be). Als u vragen of klachten heeft over de ethische aspecten van dit onderzoek kan u contact opnemen met de Sociaal-Maatschappelijke Ethische Commissie van KU Leuven:
smec@kuleuven.be.
Aangezien de vragenlijsten onder meer peilen naar hoe vaak u sombere, blije gevoelens of gevoelens van eenzaamheid ervaart, kan het zijn dat u bij het invullen van (sommige van) de vragen misschien merkt dat u vaak last heeft van sombere gevoelens, of moeite ondervindt om te genieten van doorgaans plezierige dingen. Weet dat u in die gevallen, mocht u dat willen, daarover steeds met iemand kan praten. U kan daarvoor een hulpverlenersinstantie contacteren zoals een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg. Indien u behoefte hebt aan een gesprek in alle anonimiteit, kan u daarvoor ook steeds terecht bij Tele-Onthaal (tel. 106, 24/24u, 7/7 dagen; of ook op www.tele-onthaal.be/). U kan zich ook altijd wenden tot uw eigen huisarts of de huisarts van wacht in uw regio. Deze informatie zullen we nogmaals vermelden aan het einde van de vragenlijsten.
De resultaten van dit onderzoek kunnen gebruikt worden voor wetenschappelijke doelen en kunnen gepubliceerd worden. Er worden daarbij nooit uitspraken over u afzonderlijk gemaakt. Anonimiteit en de vertrouwelijkheid van de gegevens is in elk stadium van het onderzoek gewaarborgd. Andere onderzoekers zullen toegang hebben tot de gegevens, alleen wanneer zij akkoord gaan met de vertrouwelijkheidsregels afgesproken binnen deze studie. Hierbij zal uw anonimiteit te allen tijde bewaakt worden.
In dit eerste deel van het vragenlijstonderzoek zal u gevraagd worden uw e-mailadres op te geven. Dit e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt om u binnen drie maanden (voor meetmoment 2) opnieuw een link te kunnen bezorgen. Van zodra de dataverzameling is afgerond, wordt uw e-mailadres verwijderd.
Op het einde van de vragenlijst van meetmoment 2 wordt u automatisch doorgestuurd naar een nieuwe link; hier kan u, zo u dit wil, uw e-mailadres achterlaten om zo later algemene (dus geen individuele) resultaten te krijgen van het onderzoek en kans te maken op één van vijf FNAC-bonnen van 20 euro. Uw e-mailadres wordt dus niet gekoppeld aan uw antwoorden. Uw e-mailadres wordt verwijderd wanneer de feedback over de resultaten werd bezorgd aan diegenen die dit wensten.
Ik heb bovenstaande informatie doorgelezen en begrijp wat er van mij verwacht wordt in dit onderzoek. Door het vakje 'ik ga akkoord' aan te vinken en op ‘volgende’ (>>) te klikken, stem ik toe om deel te nemen aan dit onderzoek.