Beste,

U wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een onderzoek naar het verband tussen partnerinteracties en seksueel verlangen in consensueel non-monogame relaties.

Doelstellingen en verloop van de studie
Deze studie tracht meer inzicht te krijgen in de werking van consensueel non-monogame relaties, waarbij deze kennis enerzijds gebruikt zal worden om vooroordelen en stigma over consensueel non-monogamie uit te dagen en anderzijds om ook evidence-based interventies en hulpverlening op maat voor consensueel non-monogame koppels te bieden. De focus ligt in deze studie op partnerinteracties en seksueel verlangen.
Wij stellen u voor om aan deze studie deel te nemen omdat u zich in een consensueel non-monogame relatie bevindt, zoals een open relatie, polyamoureuze relatie of een swingerrelatie.
Aan deze studie zullen ongeveer 100 personen deelnemen. Om aan deze studie te kunnen deelnemen, moet u 18 jaar of ouder zijn, en zich in een consensueel non-monogame relatie bevinden met andere personen die ook 18 of ouder zijn. Het kan gaan om een heteroseksuele, homoseksuele of biseksuele relatie. Het is niet noodzakelijk dat uw partner(s) ook participeert, maar dit is zeker toegestaan. Als u een non-monogame relatie heeft die niet consensueel non-monogaam is, of als u momenteel in behandeling bent voor seksuele of relationele problemen, mag u helaas niet deelnemen. Hoewel we diversiteit hoog in het vaandel dragen, worden in dit onderzoek vragenlijsten gebruikt die gericht zijn naar mannen en vrouwen. Om aan het onderzoek te kunnen meedoen, is het dus van belang dat u zich (eerder) als man of vrouw identificeert. Hopelijk kunnen in de toekomst ook mensen met een non-binaire genderidentiteit betrokken worden!
We vragen u hierbij om een vragenlijst in te vullen die peilt naar hoe u en uw partner met elkaar omgaan, naar uw seksueel verlangen voor deze partner, en naar uw tevredenheid met jullie relatie. Indien u meerdere partners hebt, is het belangrijk dat u uw primaire partner in gedachten houdt. Indien u geen primaire partner hebt, kies dan de partner waar u relatief gezien de meeste tijd mee doorbrengt. Belangrijk is om bij het invullen van alle vragen steeds dezelfde partner in gedachten te houden. Het invullen van deze vragenlijsten zal ongeveer 20 minuten van uw tijd in beslag nemen en deze verloopt online zodat u dit kan doen op een moment dat u het beste past.

Beschrijving van de risico’s en van de voordelen
Uw deelname aan deze studie houdt geen enkel gezondheidsrisico in. Een ongemak dat met dit onderzoek verbonden is, is dat u geconfronteerd wordt met vragen over een erg persoonlijk en intiem onderwerp en dat de mogelijkheid bestaat dat u de confrontatie met een bepaalde vraag niet prettig vindt.
U heeft zelf geen voordeel van deelname aan dit onderzoek; u kan wel, door het delen van uw kennis en/of ervaringen, bijdragen aan kennis over consensueel non-monogame relaties om zo vooroordelen en stigma te bestrijden, alsook kennis verschaffen die belangrijk is voor de ontwikkeling van gepaste relatie en/of sekstherapie specifiek voor koppels in consensueel non-monogame relaties.
Deelnemen aan het onderzoek kost tijd: 20 minuten

Als u aan deze studie deelneemt, moet u weten dat:
  • Deze studie opgesteld is na evaluatie door EC Onderzoek UZ/KU Leuven.
  • Uw deelname is vrijwillig; er kan op geen enkele manier sprake zijn van dwang.
  • De gegevens die in het kader van uw deelname worden verzameld, zijn volledig anoniem. Er worden geen persoonsgegevens zoals naam, geboortedatum, adres, enz. verzameld. Bij de publicatie van de resultaten is uw anonimiteit verzekerd.
  • Indien u extra informatie wenst, kan u altijd contact opnemen met de onderzoekers  
  • Als u vragen hebt met betrekking tot uw rechten als deelnemer aan de studie, kan u contact opnemen met de Ethische Commissie Onderzoek UZ/KU Leuven (ec@uzleuven.be; 016 34 86 00 (werkdagen tussen 10 en 11 uur))
  • Als u bijkomende informatie wenst, maar ook ingeval van problemen of als u zich zorgen maakt, kan u contact opnemen met de onderzoekers  Paul Enzlin via paul.enzlin@kuleuven.be, Sofia Prekatsounaki via Sofia.Prekatsounaki@kuleuven.be Mara Vanderputten via mara.vanderputten@student.kuleuven.be
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!

Paul Enzlin
Sofia Prekatsounaki
Mara Vanderputten