Voordat u aan het onderzoek deelneemt, informeren we u nog eens graag over de doelen van deze studie en wat u daarvan mag verwachten.
U bent uitgenodigd om deel te nemen aan een onderzoek naar de samenhang tussen partnerrelatie elementen en seksualiteit bij jonge ouders met een baby tussen drie en twaalf maanden.
Doelstellingen en verloop van de studie
Deze studie wil elementen van de partnerrelatie van jonge ouders onderzoeken aan de hand van een online vragenlijst. Daarmee willen we beter begrijpen hoe de komst van een kind partnerrelaties en seksualiteit beïnvloeden.
Wie kan er meedoen?
Om te kunnen deelnemen, moet u Nederlandstalig zijn, in een heteroseksuele relatie zitten en samen met uw partner, waarmee u samenwoont, ouder zijn van één of meerdere kinderen waaronder een baby met de leeftijd van drie tot twaalf maanden. Het is van toegevoegde waarde dat zowel u als uw partner de vragenlijst invult, maar lukt dat niet bent u zeker welkom om alleen deel te nemen!
Wat houdt uw deelname in?
We vragen u (en uw partner) om een vragenlijst in te vullen die peilt naar verschillende aspecten van uw relatie en seksualiteit daarbinnen. Het invullen van deze vragenlijst zal ongeveer 25 minuten van uw tijd in beslag nemen. U hoeft de vragenlijst niet in een keer in te vullen; u kunt tussentijds stoppen en op een ander moment (binnen 1 week) verder gaan. Telkens als u opnieuw inlogt vanuit dezelfde telefoon, komt u bij de vragen terecht waar u de vorige keer was gebleven.
Doet uw partner mee?
Dan koppelen we graag uw gegevens aan die van uw partner, zodat we een volledig beeld van jullie relatie kunnen vormen. Daarbij zal in geen enkel geval informatie over u of uw antwoorden op de onderzoeksvragen gedeeld worden met of zichtbaar gemaakt worden voor uw partner!
Beschrijving van de risico’s en van de voordelen
Uw deelname aan deze studie houdt geen enkel gezondheidsrisico in.
Deelname aan de studie zou wel een confrontatie kunnen zijn met een gevoelig thema, namelijk relationele en seksuele tevredenheid. Indien u dit wenst, kan u steeds bij een hulpverlener terecht voor een ondersteunend gesprek. U kunt daarvoor contact opnemen met het Centrum voor klinische seksuologie en sekstherapie (https://www.upckuleuven.be/nl/raadplegingen/raadpleging-seksuologie-en-sekstherapie).
U heeft zelf geen voordeel van deelname aan dit onderzoek; u kan wel, door het delen van uw ervaringen, bijdragen aan een beter begrip van relaties en seksualiteit in het postpartum. We hopen de uitkomsten van deze studie te kunnen gebruiken in de hulpverlening van koppels na de bevalling.
Als u aan deze studie deelneemt, moet u weten dat:
- Deze studie opgesteld is na evaluatie door EC Onderzoek UZ/KU Leuven, onder dossier nummer MP020791.
- Uw deelname is vrijwillig; er kan op geen enkele manier sprake zijn van dwang.
- De gegevens die in het kader van uw deelname worden verzameld, zijn volledig anoniem. Er worden geen persoonsgegevens zoals naam, geboortedatum, adres, enz. verzameld. Bij de publicatie van de resultaten is uw anonimiteit dus verzekerd.
- Indien u extra informatie wenst, kan u altijd contact opnemen met de onderzoekers (zie contactgegevens hieronder)
- Als u vragen hebt met betrekking tot uw rechten als deelnemer aan de studie, kan u contact opnemen met de Ethische Commissie Onderzoek UZ/KU Leuven (ec@uzleuven.be; 016 34 86 00 (werkdagen tussen 10 en 11 uur)
- Ingeval van problemen of als u zich zorgen maakt, kan u contact opnemen met de onderzoeker Marte Segers via marte.segers@student.kuleuven.be en de hoofdonderzoekers Sofia Prekatsounaki via sofia.prekatsounaki@kuleuven.be of Dr. Prof. Paul Enzlin via paul.enzlin@kuleuven.be.
Alvast bedankt voor uw medewerking aan ons onderzoek!
Marte Segers
Sofia Prekatsounaki
Paul Enzlin